top of page

OCM metoden - Rengör huden med olja

Har du sett över din hudvårdsrutin? Vad använder du för rengöring? Löddrar den? Känns huden stram efter att du rengjort? Får du inte bukt på din acne/rosacea/eksem? Hur ofta rengör du din hud per dag?


Jag märker tydligt att många idag lider av en obalanserad hud. Torr, fet, känslig, acne, blandhy, eksem, rosacea mm.

Vi är alldeles för duktiga på att rengöra huden, för ofta och med för uttorkade produkter.


“Genom att göra en liten förändring i din rengöringsrutin och byta till en skonsam och snäll rengöring så är du på rätt väg till en mer balanserad hud.”

Jag skulle råda dig att alltid bara rengöra huden på kvällen. Då helst med en skonsam rengöring som gärna inte löddrar. Löddrande rengöringar innehåller nämligen tencider som i sig är uttorkande för huden.

Själv tipsar jag gärna om oljebaserad rengöring, då jobbar man med den så kallade OCM metoden. OCM är en förkortning för: Oil Cleansing Method, alltså att man använder sig av vegetabiliska oljor som sin rengöring. Det är skonsamt, stressar och torkar inte ut huden utan hjälper den att komma i balans och bli lugn.

OCM bygger på principen: “Lika löser lika” - alltså att fett löser fett. Oljan löser upp smink (allt smink innehåller fett) och smuts men lämnar en skyddande hinna kvar på huden. En rengöringsolja är mer skonsam mot hudens skyddande fettsyramantel än om man jämför med en löddrande tensid. Under nattimmarna har huden kämpat med att återhämta sig och tvättar vi den då på morgonen så har vi redan där gett huden en ganska dålig start. Så skona huden och rengör bara på kvällen istället.


När du rengör med olja så fuktar du först ansiktet. Smörj redan ut rengöringsoljan i ansiktet och massera/luckra upp smink/smuts i lugna rörelser från mitten av ansiktet och ut, uppifrån och ned. Upprepa 2 ggr.

När du är klar behöver du mekaniskt tvätta bort oljan då den inte är vattelöslig. Detta gör du enklast med en rengöringssvamp, bomullsrondell eller liten handduk. Använder du en svamp eller handduk är det väldigt viktigt att denna alltid är ren inför användning. Tvätta den därför alltid med tvål efter varje rengöringsrutin.

Efter steg 1: OCM steget, behöver vi smörja in huden och då kommer Steg 2: återfuktning (ansiktsvatten elller hydrolat) och sen Steg 3: insmörjning.

På morgonen gör du bara steg 2 + 3.


Fördelar med att använda sig av OCM:

  • Det är ett snabbt och enkelt sätt att tvätta ansiktet på

  • Det är en skonsam metod mot huden. Perfekt för alla hudtyper och då kanske extra bra för dig med känslig hy som känner att rengöringen annars är ett jobbigt och "ont" steg för huden

  • OCM tar snabbt och effektivt bort smink, även vattenfast mascara

  • Olja är en drygare produkt än vatten vilket innebär att en rengöringolja ofta blir ett mer ekonomiskt fördelaktigt alternativ som varar länge

  • Många upplever mer elasticitet och lyster i huden

  • Hjälper/underlättar många hudproblem (torr hy, fet hy, eksem, blandhy, rosacea mm) genom att inte tvätta bort hudens skyddande fettsyramantel och huden kan få en chans att läkas i lugn och ro


Hos Á la Torre finns det ekologiska rengöringsoljor från Organics By Sara. Dessa finns med eller utan doft samt en rengöring för ögon makeup.Comments


bottom of page